nedeľa 9. októbra 2016

Road trip - Lago di Garda /Sirmione/ + Verona


Poslednou zastávkou nášho roadtripu bolo jazero Lago di Garda, presnejšie jeho južná časť a kúpeľné mestečko Sirmione. Lago di Garda je výnimočné svojou polohou, na severe obklopené horami, smerom na juh sa tiahne typická stredomorská krajina s olivovými hájmi, vinohradmi, palmami a borovicami. Celé jazero lemujú romantické mestečká s historickými centrami a niekdajšie rybárske dediny. Dlhá tradícia cestovného ruchu pri tomto jazere má svoje počiatky na prelome 19. a 20. st, keď sem začala jazdiť spoločenská elita na kúpeľné pobyty. Ale ani dnes tu nečakajte typické turistické centrá s rôznymi stavebnými prehreškami. Sirmione pôsobí pokojným dojmom kúpeľného mestečka rešpektujúce svoje kultúrne dedičstvo nielen v centre mesta, ale aj v okolitých častiach. 


Sirmione so svojou jedinečnou polohou na špičke úzkeho 4 km dlhého polostrova bolo kedysi rímskou osadou Sirmio. Do starobylého centra sa vstupuje cez zachovalý vodný hrad - Castello Scaligero, ktorý bol postavený v roku 1250. 


Hneď za hradom začína malebné historické centrum.


Grotte di Catullo
Na konci polostrova ležia na poslednom z troch pahorkov rozľahlé ruiny starovekej rímskej vily dlhej 230 m a širokej 105 m, chybne ľudovo označované ako "Catullove jaskyne". V prípade tejto vily išlo pravdepodobne o veľké kúpele s termálnym bazénom alebo o cisársky palác z 2. st. s kúpeľným zariadením. Krásne miesto na prechádzku medzi olivovníkmi a výhľadmi na jazero.





Verona
Posledný deň sme využili na výlet do Verony, ktorá je od Sirmione vzdialená asi 40 km. Išli sme autobusom (zo Sirmione chodí každú hodinu), ktorý nás vysadil priamo v centre. Mesto nepodľahlo developerskému boomu a zachovalo si svoju historickú atmosféru. 

V rokoch 1354 - 1356 nechal vládca Verony Cangrada II. della Scala postaviť hrad Castelvecchio spolu s opevneným mostom Ponte di Castelvecchio, ktorý bol v tej dobre najväčším oblúkovým mostom na svete. 



L´Arena pripomínajúca rímske Koloseum je typickou dominantou mesta a patrí medzi top 3 najväčších arén sveta. Pôvodne pohltila vo svojich útrobách až 30 000 návštevníkov, dnes sa v nej usporadúvajú rôzne koncerty a predstavenia.


Piazza delle Erbe



Casa di Giulietta
To, čo dnes slúži ako slávny Juliin dom, je pozostatkom veľkej palácovej stavby, ktorá bola v 14. st. vo vlastníctve rodiny Capello. My sme sa bavili na nadšení talianských detí obchytkávať sochu Júlie.


11 dní, okolo 3000 km, 5 štátov, 14 miest - najlepšie leto 
Viac fotiek na instagrame - #oneplusmeroadtrip

photos: me + M.

1 komentár:

  1. jeden štát, 1200 km, Nórsko --> najlepší výlet,
    skvelé fotky vidno že ste si to užili, milujem aj ja cestovanie a veľmi ;)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť