pondelok 5. septembra 2016

Road trip - Côte d´Azur - CANNES + ST. TROPEZ


Zvyšné dva dni, ktoré nám zostávali na Côte d´Azur sme mali naplánované výlety do Cannes a Saint Tropez. V Cannes sme začali deň raňajkami na trhovisku Marché Forville, kde na nákupoch môžete stretnúť aj najznámejších canneských kuchárov.  




Popri pobreží sme pokračovali do starého mesta "Le Suquet" na Mont Chevalier. Je odtiaľto pekný výhľad na mesto, zachovala sa tu stredoveká hradná veža a v zámku je možné navštíviť Museé de la Castre.




Krásnymi uličkami starého mesta sme prešli na najznámejší Boulevard de la Croisette, pozdĺž ktorého sa tiahnu hotelové paláce a luxusné butiky (dokonca pár "Couture" - ach ). Na jeho začiatku je festivalový palác, ktorý nestál ani za fotku. Rovnobežne s bulvárom sa tiahne známa nákupná ulica Rue d´Antibes, kde nájdete skôr bežné značky. Deň v Cannes sme zakončili prechádzkou až k Port Canto. Ak si chcete ísť Cannes pozrieť, určite vám na to stačí pol dňa.



SAINT - TROPEZ

Kedže do St. Tropez vedie len jedna príjazdová cesta, najväčším problémom je doprava. Keď sa chcete vyhnúť hodinovým kolónam, najlepší spôsob je ísť do mesta Sainte - Maxime, odkiaľ každú hodinu chodí loď do Saint - Tropez (trvá to asi 20 min.). Po príchode nastalo počiatočné sklamanie pri pohľade na hlavnú ulicu pri pobreží...takto sme si Saint - Tropez fakt nepredstavovali (typické turistické reštaurácie a otrasné (!!!) obchody so suvenírmi). Takže odporúčam zamotať sa do bočných uličiek, ktoré boli koncom mája prázdne, mohli sme nazerať do otvorených okien a vintage obchodíkov.


V prístave sa konala aj takáto súťaž (kto koho zhodí do vody:)







Mimoriadne pekná zátoka vždy priťahovala dobyvateľov - Ligurov, Keltov, Grékov a Rimanov. Mestečko nesie meno mučeníka z ranokresťanského obdobia. Saint - Tropez bolo dlho len rybárskou dedinou, ale koncom 19. st. sem prišli maliari, neskôr rôzni spisovatelia, napr. Sartre, kt. sedával v červenom kresle v Café Sénéquier. Najviac sa však preslávilo v roku 1956, keď tu režisér Roger Vadim natáčal film "...a Boh stvoril ženu" s Brigitte Bardot, ktorá tu žije dodnes.



Ak vás neodradí chôdza do kopca, oplatí sa prejsť popri Port Ancien Bassin až k jednému z najkrajších cintorínov na pobreží, alebo až vyššie k citadele a námornému múzeu - Museé de la Citadelle a vychutnať si krásne pohľady.

Au revoir Côte d´Azur!

photos: me + M.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára