štvrtok 16. júla 2015

Malmö & Copenhagen - 5. day


Náš posledný deň sme sa vybrali na výlet do Švédska. Bolo by škoda nevyužiť túto možnosť, hlavne keď ste z Kodane v Malmö za 35 min.
Malmö je jedno z najstarších a najviac priemyselne vyspelých miest vo Švédsku a až do prelomu tisícročí zápasilo so značným industriálnym vzhľadom. Od tej doby zažilo strhujúci architektonický rozmach. Bolo založené v roku 1275 a v minulosti patrilo istý čas k Dánsku. 


My sme si naplánovali okruh celým mestom, ktorý sme bez problémov prešli pešo. Prvou zastávkou bola pevnosť Malmöhus (r. 1434). V neskorších rokoch bolo postavených niekoľko ďalších opevnení, čím sa Malmö stalo najviac opevneným mestom vo Švédsku.



Najviac som sa tešila na mestskú pláž, ktorej pobrežie je pekne upravené, sú tu rôzne móla, lavičky a pri 15 °C (!!!) opaľujúce sa Švédky :). 




Z pobrežia je vidieť Öresundsbron, ktorý spája Švédsko a Dánsko. Má štyri pruhy pre automobily a dva pre železničnú dopravu. Most otvorili v roku 2000 a je dlhý 7840 metrov.  



Kúpele Ribersborgs Kallbadhus spolu s reštauráciou a kaviarňou priamo na mori. Viac info tu.

Dominantu pobrežia tvorí Turning Torso, najvyššia budova Škandinávie a tretia najvyššia obytná budova v Európe. Je vysoká 190 metrov, má 54 nadzemných poschodí a 150 bytovArchitektom tohto diela je Španiel Santiago Calatrava, ktorý sa pri návrhu držal štýlu dekonštruktivizmu. Budova bola dokončená v roku 2005.



Pri prechádzke mi Malmö nepripadalo ako tretie najľudnatejšie mesto Švédska. Asi preto, že bol víkend a všetci boli v parkoch, kde máte všetko - vodu, reštaurácie, športoviská,... My sme prešli cez obrovský Pildammsparken a zaujímavý Folkets Park.


Múzeum moderného umenia - Moderna Museet.

Námestie Stortorget     

Adjö Malmö!

Kedže vlak, ktorým sme išli z Malmö spať do Kodane mal zastávku aj v štvrti Ørestad (písala som o nej tu), využili sme to a išli sa pozrieť na úplný koniec - Ørestad Syd. Dominantu tvorí obytný komplex 8 Tallet od štúdia BIG, ktorý má zelenú strechu a je orientovaný tak, aby bolo v bytoch čo najviac denného svetla. Je to najväčší obytný dom v Dánsku, má 476 apartmánov, niektoré s vlastnou záhradou s celkovou rozlohou 62 000 m². Koho zaujal, tu je video fotky. Ako bonus k tomuto bývaniu je výhľad na obrovskú plochu, kde chovajú kravy.



PLUG N PLAY je 25 000   mestský park ktorý je otvorený 24 hodín denne a samozrejme zadarmo. Je tu všetko! Čítaj tu.



photos: me

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára