sobota 12. augusta 2017

Throwback Boat trip 2016 - Vrboska



Naše nasledujúce ráno sa začalo kúpaním v zátoke Luka Ticha. Okrem nádhernej kulisy bola vo vode naozaj full-ka 🐟...




Na lete zbožňujem fakt, že sa mi podarí vždy prečítať veľké množstvo kníh (ok, toto leto to neplatí 😀). Tejto dovolenke patrila táto...Odporúčam!


Cieľ plavby - mestečko Vrboska na ostrove Hvar. Je to malá rybárska dedina, ležiaca na severnom pobreží ostrova Hvar. Prvé zmienky o osade spadajú do 15. storočia. Vrboska bola často terčom pirátskych a tureckých útokov. Dnešná podoba je výrazne renesančná, s typickými mostíkmi cez zátoku a jej ramená. Obyvateľstvo sa živí prevažne pestovaním olivovníkov, hrozna a rybolovom. Kotvili sme v prístave priamo v meste, čo bolo skvelé - t.j. spraviť dva kroky a dať si ráno kávu v kaviarni a kúpiť si raňajky v pekárni 💛...




 Mesto sa nachádza na dne hlbokého fjordu a práve vďaka tomu tu je vybudovaných niekoľko mostov na malom priestore a Vrboska dostala pomenovanie "Malé Benátky".




najzlatší havinko


Horizontu mestečka dominuje kostol Panny Márie pochádzajúci z druhej polovice 16. storočia pripomínajúci malú pevnosť. K tomuto účelu bol aj postavený - ako miesto úkrytu obyvateľov pred pirátmi. V súčasnej dobe sa využíva aj ako rozhľadňa s prekrásnym výhľadom do kraja.






photos: me

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára