streda 2. augusta 2017

Throwback Boat trip 2016 - Sveti Klement & Hvar



Keď si konečne myslíte, že je z vás ostrieľaný morský vlk, prekvapí vás, že spať mimo prístavu na bóji, nie je až také bezproblémové...Ale ten východ slnka stojí fakt zato :). Pred nami bol ďalší super deň kúpania sa v zátokách, ktoré sa nám po ceste páčili, ale náš cieľ bol ostrov Sveti Klement.


Ako nás poučil náš kapitán, prísť do maríny skôr je veľmi dôležité (ak nechcete znova nocovať na bóji) a počas nášho pobytu to vyzeralo na ostrove Sveti Klement asi takto. Stretnúť účastníkov Yacht week je asi ako sa ocitnúť v (zlom) americkom teenage filme. Našťastie sa všetci chystali na veľkú party v meste Hvar a my sme presunuli na pláž Palmižana.


Ostrov Sveti Klement patrí do skupiny ostrovčekov na juhozápade ostrova Hvar pod názvom Pakleni otoci. Toto súostrovie čiastočne chráni mesto Hvar pred nepriazňou vetrov vanúcich z otvoreného mora. Názov súostrovia je odvodený od chorvátskeho slova paklo, paklina - čo znamená borovicová živica, ktorou sa natierali lode. Sú tu krásne pláže, ale aj zaujímavé historické pamiatky z obdobia nadvlády Rimanov. V dnešnej dobe sú ostrovy len veľmi riedko osídlené, živobytie je tu veľmi zložité. Predtým sa tu pestovala vínna réva a chovali ovce, dnes je to predovšetkým cieľ turistov.


Palmižana je najstaršie a najznámejšie hvarské výletné miesto, ktorého turistický účel sa zrodil v hlave profesora Eugena Meneghella začiatkom 20. st., keď si tu postavil letné sídlo. Rodina profesora priniesla na toto miesto množstvo exotických rastlín a tak tu vznikla malá botanická záhrada. Palmižana bola zaradená medzi 10 najkrajších miest na pobreží Jadranu. Viete si predstaviť moje nadšenie, krajšiu cestu na pláž sme si nemohli ani želať.





Večer sme sa lodným taxíkom presunuli na ostrov Hvar do mesta Hvar. Tento ostrov patrí medzi moje obľúbené miesta a znova sa mi to potvrdilo. Dočítala som sa, že toto mesto patrí medzi najluxusnejšie a najdrahšie destinácie na Jadrane, ale určite tak nepôsobí (okrem prístavu s jachtami 😁).
Sídlo mestského typu sa na tomto mieste začalo rozvíjať za doby vlády Benátčanov v 13. storočí na mieste antickej osady. Stred mesta tvorí Námestie sv. Štefana s rovnomennou katedrálou. Tá bola postavená  na prelome 16. a 17. storočia.




Dominantu mesta tvorí hrad v nadmorskej výške cca 90 m. V 16. storočí bol prestavaný na pevnosť, ktorej sa hovorí Španjol, alebo tiež Fortica. V dnešnej dobe sa využíva ako múzeum s antickými zbierkami a do areálu sa platí vstupné. Ak vás výstavy nezaujímajú, určite odporúčam nádherný areál s tým najlepším výhľadom 😍😍😍.








 photos: me

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára