nedeľa 25. septembra 2016

Road trip - Janov + Portofino


Pri spätnom pohľade na fotky z Janova to môže znieť čudne, ale toto mesto sa nám vôbec nepáčilo. Príliš veľa špiny a smradu...:D A nezachránil to ani fakt, že Taliansko je moja obľúbená krajina.
Janov, tal. Genova je metropola Lingúrie, leží v zátoke Golfo di Genoa na pobreží Ligúrskeho mora. Je roztiahnutý po morskom pobreží v dĺžke 35 km a nachádza sa tu najväčší prístav v Taliansku, a po Marseille druhý najväčší v Európe. Janov sa pýši aj jedným z najväčších historických centier v Európe.
Viete že Janovčanom vďačíme za názov "jeans"? Boli to totiž práve janovskí námorníci, ktorí sa obliekali do nohavíc ušitých z kedysi podradného a lacného materiálu, rifľoviny. Označenie "jeans" je americkou skomoleninou francúzskeho názvu mesta Gênes. 


Pôsobivá mohutná brána Porta Soprana, postavená v roku 1155 slúžila ako jedna z mnohých vstupných brán do mesta. V blízkosti sa nachádza aj Casa di Colombo - dom v ktorom prežil svoje detstvo C. Colombo, rodák z Janova a známy moreplavec.


 Casa di Colombo

Cattedrale di San Lorenzo
Nepatrím k extra obdivovateľom katedrál, hlavne z vnútra mi pripadajú depresívne, ale túto v Janove som obdivovala dosť dlho (toľko šutrov pokope  ).


Via Garibaldi
Janov je aj mesto kontrastov. Z hluku a špiny prídete na túto krásnu ulicu, ktorej vznik sa datuje približne do polovice 16. storočia. Bola navrhnutá ako miesto, kde sa budú koncentrovať obydlia prominentných janovských rodín. Dnes je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO.




Belvedere Montaldo - Spianata Castelletto
Na tomto mieste stála až do roku 1849 pevnosť, dnes miesto s panoramatickým výhľadom na mesto a prístav. Ak sa vám nechce chodiť do kopca, je možné použiť výťahy a lanové dráhy, ktoré využívajú domáci obyvatelia ako bežný spôsob hromadnej dopravy. 

Porto di Genova
 Pri príležitosti konania svetovej výstavy EXPO v roku 1992 tu bolo postavené druhé najväčšie akvárium v Európe. My sme si tu dali typickú "focaccia", pozreli si repliku historického dreveného korábu Galeone Neptuno v Porto Antico a pobrali sa ďalej po známej Corso Italia.

Corso Italia
Promenáda, ktorá v dĺžke dva a pol kilometra kopíruje pobrežie, bola postavená po 1. sv. vojne a dnes je obľúbeným miestom pre domácich. Pozdĺž promenády sa nachádzajú súkromné pláže, reštaurácie a bary, ktoré ale nevyzerali veľmi vábne. Viac info a veľa zaujímavostí o Janove som našla aj tu.

Boccadasse
Ako sme sa vzďaľovali od centra, nachádzali sme miesta, ktoré začínali byť stále krajšie a krajšie. Typická rybárska dedinka s úzkymi uličkami nazývanými po janovsky crêuza.





Portofino
je súčasťou Talianskej riviéry, resp. jej východnej časti Riviéry di Levante. Nachádza sa približne 30 km juhovýchodne od Janova na rovnomennom polostrove Portofino, ktorý je prírodnou rezerváciou. Mestečko sa v posledných dekádach menilo z pokojnej rybárskej dediny na jedno z najkrajších prímorských miest na svete s rozlohou iba 2 km², ale pritom si zachovalo svoj tradičný historický charakter. Na hlavnej ulici Via Roma majú svoje malé obchodíky značky ako Louis Vuitton, Giorgio Armani, Dior či Hermés. Okrem prechádzky sme v Portofino toho viac nevideli, ale nachádza sa tu mnoho zaujímavých miest (čítaj tu). Táto časť pobrežia sa mi veľmi páčila a najradšej by som pokračovala ďalej. Ale ďalší plán bol - Lago di Garda, o tom nabudúce.


photos: me

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára