nedeľa 17. júla 2016

Road trip - Côte d´Azur - NICE


Po pár dňoch v Ženeve a návšteve Mont Blanc-u sme mali naplánovanú trasu na Azúrové pobrežie.  Cesta z Chamonix nám prešla relatívne rýchlo. Tesne pred pobrežím sme zišli z diaľnice a užívali si krkolomnú cestu, ale s tými najkrajšími výhľadmi.


Na Côte d´Azur sme dorazili až večer. Bývali sme v meste Antibes, odkiaľ sme si každý deň spravili výlet. Prvá zastávka - NICE.
Začali sme raňajkami na pláži pri 9 km dlhej Promenade des Anglais, ktorá vznikla v roku 1822, keď anglický pastor daroval peniaze zo zbierky na jej stavbu. Z úzkej pobrežnej cesty vznikla promenáda a početní anglickí hostia tak mohli dojsť suchou nohou až k moru. My sme sa vydali smerom na východ k hradnému návršiu Colline du Châteu








Hradné návršie bolo pre mňa najkrajším miestom v Nice. Nachádzajú sa tu zvyšky zrúcanín, ale aj skvelý výhľad na prístav, staré, nové mesto a úplne na západe na letisko. Na tomto mieste budete stáť naozaj na historickej pôde, pretože v 4. alebo 5. st. p.n.l. sa tu usadili grécke kmene. Na cintoríne na konci parku odpočíva aj najznámejší obyvateľ Nice, Guisepe Garibaldi. 









Pod Colline du Château sa nachádza staré mesto nazývané aj Vieille Ville s tržnicou a kvetinovým trhom. Pomotali sme sa krásnymi uličkami až smerom k námestiu Place Masséna, kt. je pešou zónou s vysokými stĺpmi, na ktorých sú umiestnené svietiace figuríny meniace farby a symbolizujúce svetadiely. Podobne zaujímavé umelecké diela nájdete aj ďalej smerom na sever a východ. 




Po mojom nadšení z Chagallovej výstavy vo Viedni som nemohla vynechať Musée National Marc Chagall ale aj Musée Matisse. Aj keď sú oba dosť ďaleko od centra, bez problémov sa tam dostanete autobusom. Cestu tam sme absolvovali pešo a postupne sa menilo aj mesto plné turistov na pokojné ulice s krásnymi palácmi. 


Chagallove múzeum môžem odporučiť, čo sa bohužiaľ o Matissovom nedá povedať (asi zato, že som sa tak tešila). Čakala som jeho typické maľby, ktoré namaľoval na juhu Francúzska, namiesto toho v múzeum nemajú dokopy nič.




Musée National Marc Chagall navrhol André Hermant v roku 1972.

Musée Matisse


Promenade des Anglais 

 Čo sa týka jedla, raňajky sme väčšinou začali na miestom trhu alebo v bagetérií. Bola som prekvapená, že typickú francúzsku reštauráciu sme hľadali s ťažkosťami. Všade boli len talianske! Samozrejme, oplatilo sa preskúmať zašité uličky mimo turistických lákadiel a hľadať na dverách nálepku Tripadvisor Winner - Certificate of Excellence, to nesklamalo ani raz.

photos: me + M.

2 komentáre: