nedeľa 5. júna 2016

Road trip - Genéve

Promenade du Lac

11 dní, okolo 3000 km, 5 štátov, 14 miest. Začíname v Ženeve ;).

Ženeva je pomerne malé a útulné mesto, centrum sa dá prejsť za jeden deň. My sme začali pri symbole mesta Jet d´eau - 140 m vysoká fontána, ktorá dominuje ženevskému prístavu. Stavba bola pôvodne zásobárňou vody, dnes patrí medzi najväčšie európske fontány. Keď budete pokračovať ďalej po Quai Gustave-Ador, môžete sa okúpať na niektorej z mestských pláží. 

Jardin Anglais

Cez Jardin Anglais, kde sa nachádzajú aj známe kvetinové hodiny sme prešli mostom Pont du Mont-Blanc na druhú stranu jazera. Pri prechádzke po promenáde sme sa zastavili v parku s majákom Jetée des Pâquis. Na Quai du Mont-Blanc sa dajú požičať bicykle (na 4 hodiny sú zadarmo, každá ďalšia hodina za 1 CHF) a na nich sme pokračovali ďalej do krásneho Parc Mon Repos až k Jardin Botanique a Palais des Nations.

Jetée des Pâquis





 Parc Mon Repos

 Jardin Botanique





 Bâtiment des Forces Motrices

Bývalá vodná elektráreň na rieke Rhôna je dnes operným domom. Cez most pri vodnom diele, ktoré reguluje hladinu rieky sme prešli do štvrte so starými továrenskými budovami a peknými kaviarňami až k skate parku a ďalej pokračovali k Université de Genéve. Tu sa nachádza Parc des Bastions so známym Múrom reformácie.

Skatepark de la plaine de Plainpalais


Mur des Réformateurs

Múr postavený v roku 1909 je venovaný štyrom hlavným osobám reformačného hnutia - John Calvin, Théodore de Béze, John Knox a Guillaume Farel.



 Odtiaľto je to už len na skok k Musée d´Art et d´Histoire s Parc de l´Observatoire, s krásnym výhľadom na mesto a sochou od Henryho Moora.


Najkrajšom časťou je Staré mesto s malebnými uličkami a zákutiami, plné malých galérií a starožitníctiev. Tu sme sa motali celé hodiny :).

photos: me + M.

2 komentáre: