nedeľa 5. júla 2015

Copenhagen - 4. day

"The Mountain"

Kedže je Kodaň veľká tak akurát, na hlavné pamiatky vám stačia 3 dni. Je tu možnosť urobiť si výlety mimo mesto, prípadne preskúmať okrajové štvrte, ktoré bývajú väčšinou oveľa zaujímavejšie ako hlavné turistické destinácie. V tento deň sme mali na pláne vrátiť sa na miesta, ktoré sa nám najviac páčili + Christianiu Ørestad.
Christiania sa nachádza v časti Christianshavn, ktorú založili v 17. storočí Holanďania a ešte dnes pripomína samostatné mestečko pretkané kanálmi. Fristaden Christiania - slobodný štát Christiania bol vyhlásený začiatkom 70. rokov mladými ľudmi potom, ako obsadili areál, ktorý opustila armáda. V prvých rokoch dochádzalo k silným roztržkám medzi slobodným štátom a tým skutočným. Nakoniec sa politici ujednotili na formulácií "sociálny experiment" a projekt Christiania zlegalizovali. Nezostalo to však bez následkov, samosprávna mestská časť začala lákať tých, čo si mysleli, že tam je povolené všetko. Dnes je Christiania turistickou atrakciou, pokiaľ sa chcete pozerať, žiadny problém, naopak fotografovanie je prísne zakázané. Viac info napr. tu
Ak chcete zažiť ďalší kultúrny šok, hlavne po návšteve hipisáckej Christianie, stačí sa previezť 10 minút metrom na stanicu Ørestad. Ak vás baví moderná architektúra a chcete vidieť, ako má podľa Dánov vyzerať kultúra bývania budúcnosti, túto štvrť nesmiete vynechať. Dokonalé spojenie modernej architektúry, prírody, vody a ideálnej polohy (pár minút od letiska, hlavnej stanice,..). 



Víťazný projekt medzinárodnej architektonickej súťaži v roku 1994 odhalil celkový plán pre Ørestad, dlhý približne 5 km a rozdelený na 4 časti. Očakáva sa, že v budúcnosti tu bude žiť 20 000 ludí, taký istý počet tu bude študovať a 80 000 ľudí pracovať. Fínska projekčná kancelária APRT a dánsky KHR Arkitekter predstavili finálny plán v roku 1997 a v roku 2001 bola dokončená prvá administratívna budova.

 Obytné domy, ktoré sme si "vybrali" :) na bývanie, obkopené obrovskými trávnatými plochami a športoviskami. Viac info tu.


V roku 2008 ocenený ako "najlepší obytný dom na svete" - The Mountain (viac tu). 80 terasovitých bytov s parkovaním, rozdelený do farebných zón. Bez problémov sme sa dostali do garáže, prešli ho po celom obvode a mali sme super výhľad aj na najväčší hotel v Škadinávií - AC Hotel Bella Sky Copenhagen (foto dole).




DR Concert Hall (Ateliers Jean Nouvel) a budova DR (Danmarks Radio).




Tietgenkollegiet - študentské internáty budúcnosti. V tejto okrúhlej budove žije 400 študentov. Hlavným cieľom bolo vytvoriť bývanie komunity v škandinávskom životnom štýle. Popravde, pri pohľade na tieto internáty, a nazeranie do spoločenských priestorov na prízemí sme si asi po 1000 x zopakovali: "chcem tu bývať" :D. Budova získala aj ocenenie RIBA European Award.

Obytné domy a v pozadí internát. Ďalej v tejto štvrti nájdete aj najväčšie nákupné stredisko v Dánsku Field´s a ešte veľa zaujímavej architektúry. My sme odchádzali očarení a na druhý deň sme sa vrátili preskúmať ďalšie časti, ale o tom nabudúce ;).

photos: me

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára