nedeľa 21. júna 2015

Copenhagen - 3. day



Tretí deň sme začínali v časti Frederikstaden, ktorá bola založená v polovici 18. storočia po francúzskom vzore. Tu dnes žije  kráľovská rodina a na brehu sedí Malá morská víla. 
Nyboder je obytná štvrť so žltými radovými domami, ktorá vznikla v 17. storočí, teda v dobe, keď začal byť v Kodani priestor na bývanie dosť tesný. Kráľ Kristián IV. nechal za mestským valom postaviť 600 bytov pre mužov z kráľovského námorníctva. Už v polovici 18. storočia však bolo sídlisko preľudnené. Aby sa vytvorilo viac obytného priestoru, pristavalo sa na domoch aj druhé poschodie. Z pôvodných domov sa zachovala len jedna rada, v ktorej dnes sídli múzeum. My sme sa poprechádzali uličkami a nazerali do okien (skoro nikde nemajú závesy) a čudovali sa, že tam stále bývajú. 



Odtiaľto je to na skok k pevnosti Kastellet - posledná dochovaná časť pôvodného kodaňského opevnenia. Bola vybudovaná na ochranu proti Švédom, neskôr slúžila ako väzenie. V súčasnej dobe sú budovy vo vnútri valu využívané armádou ako kasárne. Celý areál spolu s parkom je sprístupnený a čarovný :).




Malá morská víla bola vytvorená sochárom Edvardom Eriksenom na zákazku od majetného Carla Jacobsena (syn zakladateľa pivovaru Carlsberg). Slávna rozprávka od Hansa Christiana Andersena ho tak uchvátila, že sa rozhodol venovať mestu takýto symbol. Najprv sa však Jacobsen a Eriksen nevedeli zhodnúť, či má mať Malá morská víla plutvy alebo nohy. Ako model autorovi sochy sedela jeho manželka.



Z Kastelletu sme prešli pešo k Amalienborg Plads - sídlo kráľovnej a pokračovali do úplného centra k Rundetarn. 36 metrov vysoká cylindrická veža bola postavená v rokoch 1637 až 1642 ako observatórium a zároveň aj kostolná veža študentského kostola Trinitatis. Kristián IV. nechal 206 metrov dlhú chodbu postaviť tak, aby mohol vo voze alebo na koni vyjsť až hore a pozorovať hviezdy.



Superkilen park bol parádnym zakončením dňa. Nachádza sa v štvrti Nørrebro, a svojím stvárnením  má zobrazovať globálnu mestskú rozmanitosť obyvateľov štvrte. Park je dlhý takmer 1,5 km a je rozdelený na 3 zóny. Na návrhu sa podieľali berlínske štúdio Topotek 1, štúdio BIG a umelecká skupina Superflex. Hlavnou ideou bolo vytvoriť priestor, ktorý bude spájať obyvateľov štvrte. V parku sa nachádza kolekcia jednotlivých mestských objektov zo 60 krajín sveta. Jedná sa o objekty, ktorými sú obyvatelia jednotlivých zemí obklopovaní a tu sú umiestnené do jednotného priestoru. Každý objekt je doplnený štítkom s popisom. 



photos: me

2 komentáre:

  1. super fotky, ted jsem tam byla nedavno tez a je krasny:)

    www.bridgeofmemories.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj,

    srdečne Ťa pozývam do SÚŤAŽE u mňa na blogu. :-)
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť