utorok 2. júna 2015

Copenhagen - 1. day

 Kodaň, na jednej strane jedno z najstarších miest na svete, na druhej veľmi moderné a ekologické. Už po prečítaní prvých strán bedekra som sa začala veľmi tešiť na náš výlet. Dánske hlavné mesto sa radí medzi tie s najlepším životným prostredím v Európe. Neustále sa snažia znižovať emisie, mestská doprava = elektromotory, na bicykloch chodí 60 % obyvateľov a po meste je okolo 300 km cyklotras. Dokonca aj v zime sa najprv odhŕňa sneh z cyklistických chodníkov, až potom z ciest. Medzi ďalšie prednosti patrí aj to, že si ju takmer celú môžete prejsť pešo a všade je plno zelene. 

V Kodani sme boli 5 dní a bývali sme v prenajatom byte v štvrti Vesterbro. Táto časť mesta priťahuje predovšetkým mladých ľudí, umelcov, študentov a stáva sa čím ďalej tým atraktívnejšia. Naša prvá zastávka bol areál pivovaru Carlsberg. Spoločnosť vznikla už v roku 1847 a dnes patrí medzi najväčšie pivovary sveta (5. miesto). Do areálu sa vstupuje cez impozantnú  "Sloniu bránu", ktorá symbolizuje 4 synov zakladateľa pivovaru. Dosť nás zarazili symboly svastiky, nakoniec som sa dočítala, že išlo o prvé logo pivovaru, ktoré prestali v čase 2. sv. vojny používať. Do pivovaru je možné ísť na prehliadku aj ochutnávku piva. Koho to zaujalo, celkom zaujímavý článok z histórie napr. tu.


Ďalej sme pokračovali po ulici Halmtorvet (oblasť bývalých bitúnkov do roku 1960). Všimnete si tu haly, ktoré slúžili pre dobytok, od roku 1997 zas ako výstavné centrum dizajnu, módy a moderného umenia. Pôvodná architektúra bola do značnej miery zachovaná. Dnes je táto oblasť centrom alternatívnej scény. Odtiaľto je to na skok na Hlavnú stanicu a z diaľky môžete vidieť niektoré hrozivo vyzerajúce kolotoče zábavného parku Tivoli


Christiansborg je dnes sídlom parlamentu, ale na jeho mieste stál už v roku 1167 prvý hrad. Neskôr bol prestavaný na zámok a dvakrát vyhorel. Ak si chcete užiť výhľad na mesto z výšky, táto veža je sprístupnená zadarmo. Tiež je možné navštíviť reprezentačné prestory zámku a kráľovské stajne. Tam sme len nakukli, ale musím povedať že kone sa majú naozaj kráľovsky. 


Keď bola renesančná budova Burzy v roku 1640 dokončená, kráľa Kristiána IV. príliš nenadchla. Pripadala mu príliš nudná a jednotvárna. Preto architekti ozdobili budovu malými štítmi a na strechu postavili vežu, ktorá vznikla špirálovitým prepletením štyroch dračích chvostov. 


Naše ďalšie kroky viedli smerom k nábrežiu Christians Brygge. Tu sa nachádza moderná časť Kráľovskej knižnice nazývaná aj Čierny diamant. 24 metrov vysoká stavba je vytvorená z čiernej žuly dovezenej zo Zimbabwe. Môžete si sadnúť ku kanálu a len tak oddychovať. V blízkosti sa nachádza aj Dánske židovské múzeum, vtesnané do tehlovej stavby Kráľovskej lodiarne zo začiatku 17. storočia. Hlavným lákadlom je zaujímavý interiér od Daniela Libeskinda





Asi najrušnejším turistickým miestom je Nyhavn. Kráľ Kristián V. dal v rokoch 1671-73 vyhĺbiť tento kanál, ktorý mal prepojiť prístav so stredom mesta. V minulosti to bola hriešna štvrť, kde v niekoľkých domoch žil aj Hans Christian Andersen. Dnes je to rušná ulica s reštauráciami a otravnými holubmi. Ale keď sa na ňu pozriete takto zdiaľky, vyzerá takmer idylicky :D.


A na konci dňa sme si zadrtili :D

photos: me

6 komentárov:

  1. Minulý rok sme s priateľom rozmýšľali, že by sme šli do Dánska študovať. Nakoniec sme to vzdali a dúfam, že to časom neoľutujeme. Keď už nič iné, tak aspoň raz by sme tam mohli ísť na výlet. Vyzerá to tam malebne a Dánsko si nám priblížila veľmi dobre. :-) Smiem vedieť, od koho ste mali prenajatý byt? Bolo to cez nejaký portál ako napríklad Airbnb? Ďakujem za odpoveď. :-)
    Katharine-fashionisbeautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presnú stránku neviem, pretože to mali na starosti kamoši, čo boli s nami, ale niečo také ako Copenhagen apartments...A podľa mňa študovať tam, musí byť radosť!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pýtala som najmä preto, že som chcela vedieť, či ste boli s prenájmom spokojní a aj so stránkou, cez ktorú ste to objednávali (myslím hlavne dôveryhodnosť takejto služby ako je prenajímanie bytov, apartmánov, a tak). Radosť študovať tam určite je. Vedela si, že je tam štúdium zdarma? Inak tu na blogu máš vždy krásne fotky. :-)

      Odstrániť
    2. Boli sme spokojní, všetko prebehlo hladko a majiteľ bytu nás čakal, všetko nám poukazoval...

      Odstrániť
  3. ...nemůžu se zbavit dojmu, že je to tam všude takové krásně čisté :D!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď aj bolo, až na niektoré časti mesta, kde bývali prisťahovalci...

      Odstrániť