nedeľa 17. mája 2015

Vila Tugendhat // Brno


"Menej je viac."
Ludwig Mies van der Rohe

Minulý víkend šťastná náhoda (a môj brat;) zariadil/a, že sa mi podarilo dostať sa na prehliadku Vily Tugendhat v Brne (lístky je najlepšie rezervovať aj 2 mesiace dopredu). Vila manželov Grety a Fritza Tugendhatových z rokov 1929-1930, bola navrhnutá architektom Ludwigom Mies van der Rohe a ako jediná pamiatka modernej architektúry v ČR je zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Radšej jedenkrát vidieť, ako tisíckrát počuť, platí aj v tomto prípade. Nemusíte byť architekt, ani dizajnér, zaujme to každého, kto má rád architektúru tohto typu a prekvapia vás technické vychytávky, ako napr. garážové dvere na fotobunku, mechanizmus sťahovania okien do podlahy, systém vykurovania a chladenia,... O tejto stavbe, architektovi a aj živote rodiny by sa dalo písať strašne veľa, takže koho to zaujalo, viac info napr. tu



Keď sme sa v škole o Vile Tugendhat učili, nečakala som, že naživo ma tak ohúri. Najviac sa mi páčil hlavný spoločenský priestor. Výrazný podiel na koncepcií návrhu interiéru mala aj architektka a dizajnérka Lilly Reichová. Tu vidno, že keď sa použijú kvalitné a prírodné materiály, je to ten najlepší základ pre krásny interiér. Za najväčší "šperk" považujem onyxovú priečku, travertín, keramické dlažby a obklady od značky RAKO. Toto všetko dopĺňa na mieru vyrobený nábytok, krásny výhľad na Brno, zeleň a zimná záhrada.


Prehliadka trvá 1 a pol hodiny, takže ak ste merali cestu do Brna, bola by škoda, nepozrieť si aj zvyšok mesta. My sme zostali 2 dni a prešli snáď všetky pamiatky a dobré reštaurácie. 



Park Denisovy sady

Hrad Špilberk (viac info tu)

Dominikánske námestie s búdkou a super kaviarňou SKOG + dominanta v centre mesta - hodinový stroj (viac info tu).

Areál Mendelovej univerzity, kde môžete vidieť aj toto - Biotechnologický pavilón M a X, ktorý získal 3. miesto v súťaži Stavba JMK 2013. Inak v Brne nájdete veľa (na naše pomery) odvážnej modernej architektúry  - 1., 2.3.

photos: me

2 komentáre:

  1. rezervovat 2 mesiace dopredu? to byva az take vychytene? kolko ludi ide na jeden vstup? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jj, majú to fakt obsadené. Len ak by niekto náhodou zrušil rezerváciu, tak sa podarilo ísť aj mne. Ale aj tak sme to riešili asi 3 týždne predtým...Prehliadky sú každú pol hodinu a na jeden vstup nás išlo asi 15. Je to aj s výkladom.

      Odstrániť