sobota 10. mája 2014

London - 1. day

Kedže som bola v Londýne prvý krát, naša trasa bola typicky turistická, so všetkými najznámejšími miestami. Prvý deň sme začali pri Buckingham Palace. Keď som si tak čítala môj Londýnsky bedeker, mala som chuť navštíviť každú pamiatku aj zvnútra, sľubujú tu veľmi zaujímavé veci. Napr. Buckingham Palace býva otvorený pre verejnosť od konca júla do konca septembra. Ale láka má aj Quee´s Gallery, kráľovská koniareň a záhrada. Boli ste niekto? Ja možno nabudúce, za 3 dni to bolo nemožné.

 St James´s Park

 Trafalgar Square

Houses of Parliament
Najznámejšou súčasťou parlamentnej budovy je orloj - Big Ben. Meno dostal po  Benjaminovi Hallovi, vrchnom kráľovskom staviteľovi, ktorý dohliadal na jeho dokončenie (1858).



 Tower of London
Na jednej strane história, na druhej moderné budovy...Tower ma fascinuje asi zo všetkých pamiatok najviac. Jeho funkcie sa postupne menili, najprv to bol hrad, palác, neskôr mincovňa, observatórium ale aj väznica. Viete o tom, že je obvykle v areáli Toweru osem krkavcov? Podľa povesti Karol II. nariadil ich prítomnosť, pretože bez nich by sa kráľovstvo rozpadlo. Dodnes im zastrihávajú krídla...
Od roku 1485 strážia Tower kráľovskí gardisti. V dnešnej dobe pôsobia predovšetkým ako sprievodcovia, dokonca majú v areáli svoje trvalé bydlisko. Záujemcovia o členstvo musia okrem iného stráviť aspoň 22 rokov v radoch britských ozbrojených síl.  



Tower Bridge

foto: P.

4 komentáre: