sobota 29. marca 2014

Milano 2. day


Druhý deň sme začali rannou prechádzkou z hotela do mesta. Široká trieda Corso Sempione je lemovaná elegantnými obytnými domami a premávajú tu tieto krásne staré električky.

Hodilo by sa mi? :)

Na konci Corso Sempione sa nachádza Arco dela Pace (mierový oblúk), ktorý je slávnostným začiatkom cesty do Paríža a Torre Branca, oceľová veža - odvážny konštrukčný čin Gia Pontiho z tridsiatych rokov. Na vežu sa dá vyviesť výťahom a je z nej krásny výhľad na mesto. 


Za oblúkom sa rozprestiera Parco Sempione, ktorý svojimi uličkami, jazierkami a zeleňou pôsobí ako oáza. Na jeho juhozápadnom konci sa nachádza múzeum dizajnu - Design Triennale. Pred dvoma rokmi som toto múzeum navštívila a prebiehala tu výstava všetkých druhov talianskeho grafického dizajnu. Bola zaujímava hlavne kvôli spôsobu inštalácie vystavovaných predmetov, ktorú pre Triennale vytvoril dizajnér Fabio Novembre (tu). Tento rok sme sa tam bohužiaľ nedostali, konala sa tam konferencia. 


Ak si chcete trochu oddýchnuť, tento park je na to ako stvorený. Ráno sa premení sa športovisko a buď sa pridáte, alebo si môžete vychutnávať atmosféru a cítiť sa tak trochu ako domáci. A určite si s niekým pokecáte, hlavne keď budete mať v ruke mapu :). 


Ďalšia atrakcia v parku je Civico Acquario, tretie najstaršie akvárium v Európe zamerané na sladkovodné ryby. Očarí vás aj jeho secesná fasáda s krásnymi mozaikami, sochami a jazierkom.  


Koniec parku smeruje na nádvorie Castello Sforzesco. Obrovský hrad z červených tehál bol pôvodne pevnosť, až neskôr sa stal domovom dynastie Sforzovcov, ktorá vládla v renesančnom Miláne. Obranu hradu navrhol Leonardo da Vinci. Dnes sa v hrade nachádza 10 špecializovaných múzeí. Pred hlavným vchodom ale musíte utekať pred živými sochami, ktoré sa vás snažia presvedčiť, že ste navlas rovnaká, ako Angelina Jolie a pred černochmi, ktorí vám chcú dať darček "zadarmo".


Ak vás prechádzanie ešte neunavilo, stačí pokračovať ďalej, a cez jednu z mnohých nákupných ulíc prejdete do samotného centra ku katedrále Duomo. Centrum Milána je príjemne ucelené a väčšinou bez áut. Vstup do Duoma je bezplatný, platí sa len za vyhliadku zo strechy, ale odporúčam. Katedrála z mramoru je typickým symbolom mesta. Výstavba trvala od roku 1387 až do 60. rokov, kedy bola dokončená posledná brána a počas výstavby panoval názor, že je nerealizovateľná. Na základe pomalého tempa stavby vznikol nový význam slova Duomo ako výraz pre niečo, čo je nemožné splniť (fabrica del Dom v milánskom dialekte). Ďalšou zaujímavosťou je, že pôvodne bola navrhnutá tak, aby sa do nej zmestilo celé vtedajšie obyvateľstvo Milána s počtom okolo 40 000.



V tejto časti mesta je pre mňa obľúbeným miestom Galleria Vittorio Emanuele II. Táto neoklasicistická arkáda zo skla a ocele spája katedrálu s operou La Scala. Architekt Giuseppe Mengoni sa zrútil zo strechy tohto svojho projektu v roku 1877, krátko pred dokončením. Milánčania, aby sa vyhli takejto smole, dodržiavajú tradíciu; na mozaike znázorňujúcej býka sa na mieste jeho vajíčok zavŕtajú opätkom. Inak sa táto galéria stala akýmsi vzorom pre dnešné obchodné centrá. Teraz sa tu nachádzajú obchody ako Prada a Gucci a aj reštaurácie (konečne tam zrušili McDonald!).


foto: P.

3 komentáre:

  1. dala by som si taký výlet :) krásne fotky si urobila :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taký výlet by sa mi zišiel :) V Miláne je krásna architektúra .

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem...treba ísť. letenky sú lacné

    OdpovedaťOdstrániť